Adviseur en leverancier van presentatieoplossingen.

Adviseur en leverancier van presentatieoplossingen.

Waar moet u opletten bij het aanschaffen van een beamer?

Wij adviseren u over aanschaf van accessoires zoals projectieschermen, plafondmontage-sets, aansluitkabels etc. om de projector professioneel, maar ook kosten effectief te installeren in uw ruimte. Wanneer u overweegt welke projector het beste aansluit bij uw wensen en eisen, dan dient u in het speciaal rekening te houden met de volgende specificaties: lichtopbrengst, resolutie, techniek, contrast en projectieafstand.

Lichtopbrengst

Deze wordt gemeten in ‘ansi lumen’, het belangrijkste wat de hoeveelheid lichtopbrengst weergeeft is hoe goed kan de projector omgaan met het omgevingslicht. In het algemeen kun je stellen dat als u een projector gaat gebruiken in een normaal verlichte ruimte u rekening moet houden met een lichtopbrengst van 2.500 ansi lumen of hoger.

De juiste lichtopbrengst benodigd voor uw ruimte is niet iets wat u zelf gemakkelijk wetenschappelijk kunt berekenen. Invloeden als de hoeveelheid omgevingslicht en de hoeveelheid omgevingslicht wat het scherm raakt alsmede het formaat scherm en het gebruikte projectiedoek bepalen mede de benodigde lichtopbrengst.

Resolutie

Resolutie wil zeggen het aantal beeldlijnen/pixels wat u projector kan weergeven. De meest voorkomende resoluties zijn 1024×768 en 1280×800 (breedbeeld in de verhouding 16:10) Voor thuisgebruik worden veelal 16:9 breedbeeld resoluties gebruikt (1920×1080 Full HD) en voor professioneel gebruik wordt het SXGA+ formaat (1400×1050, 4:3) vaker toegepast. Om de maximale beeldkwaliteit te behalen zou uw projectorresolutie gelijk moeten zijn aan uw laptop/PC resolutie.

Ook voor uw touchscherm is het belangrijk dat er een jaarlijkse onderhoudsbeurt plaats vindt, waarbij nieuwe updates geïnstalleerd worden en de installatie opnieuw wordt getest door onze installateurs.

Techniek

In het algemeen kunnen we stellen dat als u de projector met name gebruikt voor weergave van PC/Laptop beeld u beter uit bent met LCD technologie vanwege de accurate kleurweergave. DLP is in het algemeen wat beter geschikt voor thuisgebruik in combinatie met bewegende beelden. Met andere woorden, als kleurweergave en een professionele uitstraling van belang is (bijvoorbeeld bij het projecteren van grafische informatie, diagrammen en/of logo’s en foto’s) dan is een LCD projector aan te bevelen boven een DLP projector. Daarnaast zijn de LED projectoren meer in opkomst. De kwaliteit van het beeld (kleurweergave) is daarbij overigens nog niet optimaal.

Contrast

Contrast brengt “diepte” in uw projectie. In het algemeen is contrast niet of nauwelijks waarneembaar omdat contrast bij omgevingslicht wegvalt. Daarnaast zijn computerapplicaties redelijk plat zodat deze eigenschap niet gebruikt wordt. Als u de projector ook of met name gebruikt in een donkere ruimte voor het vertonen van films dan begint contrast wel mee te spelen en kunt u een DLP projector overwegen vanwege het hogere contrast.

Projectie afstand

Alle projectoren beschikken over verschillende lenzen, zodat elk type projector op een vaste afstand een afwijkend schermformaat projecteert. Of anders gezegd bij een schermformaat van bijvoorbeeld 150x200cm zal de ene projector op 3 meter afstand moeten staan terwijl een ander type 5 meter afstand nodig heeft. Op het moment dat u een projector uitzoekt, bedenk dan waar u de projector wilt plaatsen (vooral als u de projector aan het plafond monteert) en controleer of het schermformaat wat u nodig heeft mogelijk is mogelijk is vanaf die afstand. Indien u hier niet uitkomt zijn wij graag bereid dit voor u te berekenen. Voor high-end projectoren (zogenaamde installatie projectoren) is het vaak mogelijk om een lens op maat te monteren.

Neem contact met ons op

Wenst u meer informatie over onze producten of wilt u een vrijblijvend adviesgesprek?

Advies aanvragen

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze producten of voor een vrijblijvend adviesgesprek.