Adviseur en leverancier van presentatieoplossingen.

Adviseur en leverancier van presentatieoplossingen.

Camera keuze

Er zijn een hoop keuzes te maken bij de inrichting van een ruimte met videoconferencing. De camera is één van de belangrijkste onderdelen van het systeem en die zijn er tegenwoordig in allerlei verschillende soorten. Bij de keuze voor de juiste camera dient o.a. rekening gehouden te worden met het formaat van de ruimte, de indeling ervan en hoe de deelnemers verdeeld zitten over de ruimte. Dit bepaalt onder andere de kijkhoek en het zoombereik van de camera.

Videoconferencing

Sommige camera’s beschikken over een ingebouwde microfoon en speciale features zoals tracking van deelnemers. Indien er voor een ‘kale’ camera wordt gekozen dan dienen er voor videoconferencing ook één of meerdere microfoons toegevoegd te worden. Het geluid van de tegenpartij dient ook weergegeven te worden via bijvoorbeeld luidsprekers of een soundbar. Te allen tijden dient er rekening gehouden te worden met zogenaamde echo cancellation. Voor een nog betere audio ervaring zijn intelligente technieken die automatisch storende achtergrondgeluiden elimineren een aanrader. De zogenaamde all-in-one videobar (ook wel collaboration bar of videoconference bar genoemd) combineert camera, microfoon en luidspreker in één apparaat en is daarmee razend populair.

De categorieën

Er is een onderscheid te maken in de verschillende soorten camera’s. Onderstaand een opsomming met korte uitleg (voor de leken onder ons) van de categorieën.

Hoogwaardige zakelijke webcams

De betere webcam, vaak voorzien van ingebouwde microfoon. Presteren het best bij afstanden tot 1 meter. Zijn vaak voorzien van een groothoek lens en gemaakt voor 1 op 1 gesprekken.

Compacte professionele camera’s met intelligentie

Een compacte camera, vaak voorzien van ingebouwde microfoon(s). Presteren het best bij afstanden tot 3 meter. Zijn vaak voorzien van een groothoek lens en gemaakt voor positionering bovenop displays. Er zijn modellen met framing of tracking technologie en vaak zijn bij deze camera’s de instellingen via software te wijzigen.

All-in-one USB videobars

Een hoogwaardig all-in-one camerasysteem (met USB aansluiting) bestaande uit camera, meerdere microfoons en een krachtige soundbar. Presteren het best bij afstanden tot 5 meter. Zijn vaak voorzien van een groothoek lens met automatische zoom functionaliteit en gemaakt voor positionering boven of onder displays of touchscreens. Het zijn de meest gebruikte systemen in vergaderruimtes en bij mobiele (verrijdbare) systemen. Ze beschikken vaak over framing of tracking technologie, een audio processor voor verbetering van het geluid en geavanceerde microfoon technologie. Veelal zijn bij dit type camera’s de instellingen via software te wijzigen.

Teams en Zoom Rooms all-in-one (USB) videobars met Android

Een hoogwaardig all-in-one camerasysteem (met USB aansluiting) bestaande uit camera, meerdere microfoons en een krachtige soundbar. Presteren het best bij afstanden tot 7 meter. Zijn vaak voorzien van een groothoek lens met automatische zoom functionaliteit en gemaakt voor positionering boven of onder displays of touchscreens. Het zijn de meest gebruikte systemen in vergaderruimtes en bij mobiele (verrijdbare) systemen wanneer er een Rooms systeem gewenst is. Ze beschikken vaak over framing of tracking technologie, een audio processor voor verbetering van het geluid en geavanceerde microfoon technologie. Het lijkt qua systeem op de eerder genoemde all-in-one USB videobar echter is dit type voorzien van een ingebouwde Android pc waarop de Teams of Zoom applicatie draait, een zogenaamde client. Bij dit type camera’s zijn de instellingen via software te wijzigen en te beheren.

Hoogwaardige professionele PTZ camera’s

Een professionele camera van broadcast kwaliteit, vaak een ‘pure’ camera zonder ingebouwde microfoon(s). PTZ staat voor Pan, Tilt en Zoom. Dit houd in dat de camera zijn lens (objectief) kan draaien, kantelen en de mogelijkheid heeft om te zoomen. PTZ camera’s presteren goed bij grotere afstanden omdat dit type camera vaak voorzien is van een lichtsterke lens met optische zoom waardoor het bereik enorm kan toenemen terwijl de kwaliteit gewaarborgd blijft. Het zijn de meest gebruikte camera’s in bijvoorbeeld auditoriums, conferentiezalen, grote vergaderlocaties, universitaire onderwijsruimtes en klaslokalen. Binnen de PTZ camera categorie zijn verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zoals modellen met USB, HDMI, en Streaming (netwerk) aansluiting.

Neem contact met ons op

Wenst u meer informatie over onze producten of wilt u een vrijblijvend adviesgesprek?

Advies aanvragen

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze producten of voor een vrijblijvend adviesgesprek.